sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Rahkapannukakku


Jos googlaa vaikka "terveellinen pannukakku" ja " herkku pannukakku" ja vertaa tuloksia, niin huomaa, että pannukakkuakin voi tehdä monilla eri tavoilla. Tämä on kallellaan sinne terveellisempään suuntaan.

Sovellettujen pannukakkuohjeiden etsiminen netistä johdatti minut jännittäviin keskusteluihin siitä, voiko pannukakkua koskaan sanoa terveelliseksi, joku oli jättänyt hiilarit kokonaan ravinnosta ja pannukakku oli paha asia.

Tässä lauantai-illan iloksi tekemäni pannukakun ohje. Ihan peruskamaa, mutta olen korvannut osan vehnäjauhoista kuitupitoisemmilla jauhoilla ja hiutaleilla. Ainakin tuon pakastemansikka- ja rahkakuorrutuksen kanssa maistui hyvältä!




Rahkapannukakku
 uunipellillinen

3 munaa
8 dl rasvatonta maitoa
2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kaura+kuitu kaurahiutaleita
1 1/2 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
ripaus suolaa
40 g margariinia (Becel juokseva)
250 g maitorahkaa

Vatkaa munat kulhossa ja sekoita joukkoon maito. Vatkaa joukkoon jauhot  pienissä erissä. Lisää sokeri ja suola. Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Sekoita taikinaan sula rasva ja rahka. Kaada leivinpaperin päälle uuninpellille.  Paista noin 30 minuuttia 225 asteessa.




perjantai 28. tammikuuta 2011

Feta-avokadopasta

Seuraava ohje on Diabetes-lehden ruokavinkit -kirjasta.  

4 kypsää tomaattia
2 kypsää avokadoa
2 valkosipulinkynttä
ruukku tuoretta basilikaa
200 g fetaa
2 rkl oliiviöljyä
rouhittua mustapippuria
400g pastaa

Ensin keitetään pasta. Sitten kuutioidaan tomaatit. Avokado, feta, valkosipuli ja basilika soseutetaan sauvasekoittimella. Valmiiseen pastaan sekoitetaan oliiviöljy ja sitten loput ainekset.

Ruoka oli onnistunutta. Tosin tammikuun espanjalaiset tomaatit eivät ole mikään makunautinto, parempia odotellessa. Lisäksi  ostamani tuore basilika oli kuollut tai paleltunut, joten käytin kuivattua. Edelleen siis odotellaan kesää.  Ajattelin lisätä pastaan pinjansiemeniä, mutta ne unohtuivat. Näin lihansyöjänä voisin hyvin tarjoilla pastan kanssa myös esimerkiksi broilerin rintaleikkeitä.

Diabetesliiton keittokirjat

Ostin ensimmäisen Diabetesliiton keittokirjan, kun odotin esikoistani. Kaipasin tai edelleenkin kaipaan vaihtelua arkiruokaan. Ja näin kotiäitinä asialla joutuu päätä vaivaamaan, kun pitäisi loihtia kaksi lämmintä ateriaa päivässä. Muistaakseni neuvolantäti suositteli tuolloin Makumatka kevyeen kotiruokaan -kirjaa. Sen jälkeen olen tilannut vielä kaksi muuta Diabetesliiton keittokirjaa: Diabetes-lehden ruokavinkit ja Kalaa, kanaa ja kasviksia.

Kirjat eivät tarjoa tajuntaa räjäyttäviä uusia vaihtoehtoja. Eri perusruokien ohjeet muistuttavat olemassaolostaan kirjan sivuja selatessa. Mikäli pitäisi tarkkailla hiilihydraattien määrää, olisivat nuo ohjeet käteviä, sillä energiamäärä ja hiilihydraatit ovat valmiiksi laskettuina.

Itse en kovinkaan usein noudata ohjeita orjallisesti vaan otan kirjoista vinkkejä omiin sovelluksiini. Kirjoissa ei myöskään oikaista missään, vaan aina käytetään tuoreita aineksia.

Makumatka kevyeen kotiruokaan on näistä kirjoista monipuolisin. Tarjolla on vaihtoehtoja pääruokiin, lisukkeisiin, jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Itse olen tehnyt kirjasta mm. Nopeaa chili con carnea sekä mustikkamuffineja. 

Kalaa, kanaa ja kasviksia -kirjasta toivon löytäväni vinkkejä kalan ja kasvisten käyttöön. Omaa laiskuuttani en ole hyödyntänyt tämän kirjan ohjeita tarpeeksi. Olen tehnyt mm. Broileripataa Välimeren tapaan ja lisäksi kirjassa on muutama sivullinen kivoja kasvislisäkkeiden ohjeita.

Broileripadassakin oikaisin kyllä mutkat suoriksi, sillä käytin aineksia, joita inspiraation iskiessä kaapeista sattui löytymään. Pakastimesta löytyi sopiva kasvissekoitus, johon sitten lisäilin reseptin vaatimia ainesosia.

Diabetes-lehden ruokavinkit -kirja tuotti minulle pettymyksen. Odotin kirjan tarjoavan esimerkiksi vaihtoehtoja joulupöytään, mutta kirjan ohjeet olivat hyvin samankaltaisia kuin noiden kahden muun kirjan. Tuntuu, että tämä kirja on turha, jos omistaa jo nuo kaksi edellä mainittua. Tästä kirjasta olen kokeillut mm. Avokado-fetapastaa.

Blogimerkintä: Avokado-fetapasta


P.S. Otsikosta "Keitto- ja käsityökirjat".
Tarkoituksenani on kokeilla jokin ohje jokaisesta harrastuskirjasta, joka minulla on. Lukuisat keitto- ja käsityökirjani joutuvat todistamaan käyttökelpoisuutensa, kunhan vain ehdin käymään niitä läpi.

tiistai 25. tammikuuta 2011

Minialbumit

Päätin tehdä sukulaisille minialbumit joulukuvista kiitokseksi runsaista joululahjoista, jotka taaperoni sai. Pidän valokuvauksesta ja kuvia tuli räiskittyä joulun aikaan paljon. On kiva yllättää kauempana asuvat sukulaiset minialbumilla.

Oma lähestymistapani skräppäämisen on, että kotikonstein pääsee pitkälle. Skräppäyksen ei tarvitse olla välineurheilua, vaikka kyllähän minä himoitsen Big Shot -leikkuria ja ties mitä muita tarvikkeita. Kuitenkin saksilla, skräppäysteipillä ja paperilla pääsee jo pitkälle.

Leikkasin paksua 12"x12" paperia neljään osaan, joten minialbumeistani tuli 6"x6" -kokoisia. Rei'itin pahvit ja sidoin ne yhteen saranarengaalla. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein minialbumeja itse ja käytin saranarenkaita, mutta ei varmastikaan viimeinen. Tällä tekniikalla pystyy hyödyntämään myös kierrätysmateriaaleja (kuten pahvia), jos sivut kuitenkin päällystää skräppäyspaperilla.

Olin valinnut noin kymmenen kuvaa, joiden ympärille joulualbumit rakentuivat. Tein yhteensä seitsemän albumia, joten tulihan niissä hieman sarjatuotannon makua, mutta toisaalta jokainen albumi näyttää erilaiselta. Lisäksi kuvissa on hieman variaatiota sen mukaan, missä joulun tapahtumissa kukin sukulainen on ollut mukana.


Minulle on kertynyt paljon jouluaiheisia papereita, tarroja ja nauhoja, joten oli mukavaa päästä käyttämään niitä. Papereita löytyi myös valmiiksi tuossa kuuden tuuman koossa. Erityisesti sydäntäni lämmittää Ökömököstä ostamani Lumiukko-aiheiset paperit. The Snowman on mielestäni ihana piirretty ja se on nähtävä joka joulu.

Suurin tyytymättömyyden aiheeni näissä albumeissa oli tekstit. Minulla oli vain setti peruskalligrafiatusseja, joilla en saanut haluamaani lopputulosta aikaiseksi. Lisäksi minulla oli käytettävissä jonkin verran tarrakirjaimia sekä tarrakirjaimia, joista tarrapinta oli kuivunut eli liimattavia paperinpalasia. Niin ja vielä yksi aakkossapluuna.

Seuraavaksi haluan kokeilla kohogeelikynän jälkeä ja ehkäpä sijoitan myös uusiin aakkostarroihin. Tosin tarroista loppuvat aina a-kirjaimet ensimmäisenä ja osa kirjaimista jää käyttämättä.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Rukiinen pizza(pohja)

Päätin testata rukiista pizzapohjaa. Tämä pizza toimi päivällisenä, vaikka se valmistuikin vasta illaksi. Oma rakas taaperoni työllisti kauppareissun jälkeen täysipäiväisesti, niin päädyin heittämään taikina-ainekset leipäkoneeseen.

Googlasin ruispizzataikinan ja katsoin parhaat tulokset. Sovelsin sitten niiden perusteella tuon taikinan. Leipäkoneeni kohotusohjelma kestää 1,5 tuntia, joten ei mitenkään nopeaa toimintaa, mutta saapahan taikinan tekeytymään itsellään. Lisäksi yhdessä lukemassani ohjeessa neuvotaan kohottamaan  taikinaa tunnin verran, mikä on myös leipäkoneen kohotusaika.

Leipäkoneeseen meni siis:

2 ½ dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl ruisjauhoja
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 pussillista (2x11 g) kuivahiivaa

Jauhoina voi käyttää myös 6 dl Myllärin Ruisleipäainesta, jolloin ruis- ja vehnäjauhot ovat jo valmiiksi sekoitettu toisiinsa.

1,5 tunnin jylläämisen jälkeen sitten kaulitaan taikina pellin päällä, lisätään täytteet ja pizza uuniin 250 asteteseen 10–15 minuutiksi.

Jokaisella on varmasti omat mieltymyksensä pizzan täytteiksi, joten niitä ei varsinaisesti tarvitse tässä luetella. Mainostanpahan nyt kuitenkin, että tällä kertaa täytteinä toimivat jauheliha, paprika ja tuoreet herkkusienet. Tuoreet herkkusienet ovat yksi lempitäytteistäni. 

Ruispohja toimi hyvin ja aion tehdä sitä jatkossakin. Jos valkoista jauhoa vähentämällä pystyisi saamaan aikaiseksi edes vähän terveellisempää epäterveellistä =).


Lisäys: Olen kokeillut taikinan tekoa myös yhdellä pussilla kuivahiivaa, mutta suosittelen tuota kahden pussin vaihtoehtoa. Taikina nousee hyvin ja pohjasta tulee parempi.

perjantai 21. tammikuuta 2011

Neule taaperolle

Tämä neule on tehty samasta erästä Samos-lankaa kuin syksyllä virkkaamani pipot. Ohje on Novita-lehdestä Kevät 2006. Paidan ideana on tehdä vaaka- ja pystyraitoja ohjeen mukaan. Edessä raidat tekevät kuvion, selässä on pelkkää pystyraitaa. Toinen hiha on vaakaraitaa ja toinen taas pystyraitaa. Kaulus tehtiin pyöröpuikoilla.

Paitaa oli mukava ja helppo neuloa. Pysty- ja vaakaraita käyttäytyy eri tavalla, joten varsinkin hihoissa huomaa, että vaakaraita menee kasaan ja pysty raitaa pikemminkin venyy. Neule on 96cm ja vielä liian suuri 85-senttiselle pojalleni. Ohjeen koot olivat 96-146 cm, joten tein pienimmän tarjolla olevan koon. 

Novitan ohjeilla tekemissäni vauvojen/taaperoiden neuleissa hihat ovat yleensä pitkät ja vartalo-osuus taas lyhyehkö. Hihoja saa kääntää vielä siinä vaiheessa, kun paita alkaa käydä liian lyhyeksi. Tästä pitäisi ehkä jo oppia ja mitata lapsen kädet hihoja varten erikseen.

Samos-langassa on puolet puuvillaa ja puolet polyakryylia, joten toivon, että neule on sopivan kokoinen ensi kesänä, kun ei (toivon mukaan) tarvitse enää varustautua villavaatteisiin.

Lapsimalli kiinnostui kamerasta...

maanantai 17. tammikuuta 2011

Myllyn parhaita leipäkoneohjeita

Joululeivän (ohje) lisäksi olen testannut muita Myllyn parhaan -nettisivujen ohjeita.  Olen löytänyt netistä yllättävän vähän ohjeita leipäkoneelle ja monet ohjeista näyttävät olevan alunperin Myllyn parhaan ohjeita.

Rouheleipään (ohje) tuli vain sämpyläjauhoja, mutta silti koostumus oli melko tiukkaa tai sitten jostain syystä kuivahiiva ei toiminut kunnolla. Kotini makuraati ei innostunut tästä leivästä.

Perunalimppu (ohje) sai suosiota. Tässä taikinassa on ohra-, ruis- ja vehnäjauhojen lisäksi perunamuusijauhetta. Leipään tulee 0,5 dl siirappia, joten leivästä tulee hyvää makeahkoa limppua.

Kauraleipä (ohje) sisältää kaurahiutaleita ja hiivaleipäjauhoja. Hyvä perusleipä. En löytänyt kaapista fariinisokeria, joten laitoin sen sijaan reilun ruokalusikallisen leipäsiirappia.

Myllyn parhaiden ohjeiden lisäksi kokeilemieni ohjeiden joukkoon mahtuu  Myllärin ruisleipää leipäkoneella (ohje), jonka resepti löytyy myös Myllärin ruisleipäainespussista. Tällöin valitaan tumman leivän paisto-ohjelma. Lisäksi ohjeessa kehoitetaan sekoittamaan taikina erikseen ennen kuin se laitetaan leipäkoneeseen.

Äitini tekee tätä ohjetta mukaellen todella hyvää myslileipää, johon on lisätty vielä muutamia aineksia.

Myllärin ruisleivän perusohje:
6 dl Myllärin Ruisleipäainesta
2 dl Myllärin Vehnäjauhoja
4,5 dl vettä
10 g hiivaa

Lisäykset myslileipään:
2 rkl öljyä
2 rkl siirappia
reilu 1 dl mysliä


On hauskaa tehdä leipiä helposti itse ja lisäksi tällä tavalla leipää tulee tehtyä todelliseen tarpeeseen. Kun vanha alkaa olla lopussa, voi heittää uuden leivän ainekset koneeseen.

Leipäkoneleivät eivät automaattisesti onnistu, ainakaan minun tekeminä. Ohjetta on seurattava tarkasti ja soveltamisessa on aina omat riskinsä. Suurin ongelma minulla on liian tiivis koostumus, jolloin joko jauhoja on ollut liikaa tai hiiva ei ole toiminut tarpeeksi hyvin.

Jatkan kokeiluja, kunhan vain löydän sopivia ohjeita. Myllyn parhaan sivuilla on vielä monta reseptiä kokeilematta ja samoin leipäkoneen mukan tulleessa opaskirjasessa.

perjantai 14. tammikuuta 2011

Muistipeli ja karkkipurkki vauvanruokapurkeista

Meidän perheessä on useimmille lapsiperheille tuttu ongelma. Vauvanruokapurkkeja tulee paljon. Helpostihan purkit ja kannet saa kierrätettyä, mutta on aina hauskaa, jos osan saa hyötykäyttöön.


Muistipeli

Pilttipiiri-lehdessä on usein kierrätysideoita ja viime vuonna yhden lehden välissä oli valmiit kuvat muistipeliä varten. Kuvat piti vain leikata irti ja liimata Piltti-kansiin. Meillä ei vielä osata pelejä pelata, mutta tein muistipelin jo valmiiksi.




Lahjapurkit

Tein edellisenä jouluna sukulaisille lahjaksi karkkipurkkeja. Laitoin purkkien sisälle kivan näköisiä karkkeja tai purkkaa. Etikettiä koristaa lapseni kuva.

Päällystin kannen kertakäyttö lasinalusella. Paperinen lasinalunen oli helppo kiinnittää kaksipuoleisella skräppäysteipillä.

Tein etiketit tulostettaville tarroille, jotka printtasin väriprintterillä. Etiketeissa oli esikoiseni kuva ja jokin makeisiin ja kuvaan sopiva teksti, kuten
ilopilleri
tonttupastilli
hammaspeikon kauhistus

Purkit saivat paljon kehuja, toimi hyvin pikkulahjana vauvan ensimmäisenä jouluna.

sunnuntai 9. tammikuuta 2011

Iltapalasalaatti

Iltapalasalaatti kaapin antimista onnistui hyvin. Granaattiomenaa lukuunottamatta aineksia löytyy keittiöstäni melkein aina. Minulle tuttuja makuja hieman eri tavalla yhdisteltynä. Tein melko suuren annoksen, riittää meidän perheelle iltapalaksi ja myös seuraavan päivän lounaaksi.

Jamie Oliver taas innosti ostamaan granaattiomenaa, kun ihanissa jouluohjelmissaan mies kopsutteli siemenet helposti irti kuorista ja kehui mahtavaa lopputulosta. Jamie kehui hedelmän olevan helposti saatavilla omassa lähikaupassakin, mutta Suomessa omena on helposti saatavilla isoissa kaupoissa.

Omena halkaistaan kahtia ja sitten kuorta kopsutellaan vaikka lusikalla, jolloin siemenet irtovat. Ihan yhtä taitavasti kuin Jamie en saanut niitä irtoamaan näin ensi kertalaisena, mutta helppoa se silti oli. Kopsuttelussa täytyy käyttää jonkin verran voimaa. 

450 gr broilerin filesuikaleita (mausta oman maun mukaan)
Torino Tummaa Nalle pastaa (noin puoli pakettia)
1 prk kikherneitä
1 granaattiomena
1 prk fetajuustoa
jäävuorisalaattia
kurkkua
oliiviöljyä kastikkeeksi

torstai 6. tammikuuta 2011

Loppiaisen suklaataatelimuffinit

Yhden joulupukin tuoman Pandan Juhlapöydän konvehtirasian säästin loppiaisen leipomuksia varten. En minä vielä joulua kerännyt pois, vastahan asettelin pikkutontut ja enkelit paikoilleen. Sen sijaan leivoin jouluiset ylijäämät eli taatelit ja konvehdit muffineiksi.

Suklaataatelimuffinit
 
2 dl vettä
250 g taateleita (1 tiivis pkt)
1 rasia Pandan juhlapöydän konvehteja (tai 300 g jotakin muuta suklaata)
1½ dl sokeria
100 g margariinia
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoa
2 tl leivinjauhetta

Kiehauta vesi ja paloitellut taatelit kattilassa. Anna kiehua noin 10 minuuttia, niin taatelit soseutuvat.   

Lisää sokeri, margariini ja paloitellut konvehdit kuumaan seokseen sulamaan, mutta älä enää keitä. 

Anna jäähtyä hieman ja vatkaa sitten munat yksitellen joukkoon. Lisää vehnäjauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe. Sekoita taikina tasaiseksi ja jaa se lusikoiden avulla muffinivuokiin. 

Paista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 15 min.

lauantai 1. tammikuuta 2011

Jamie Oliver's Perfect Mince Pies


Uudenvuoden menu koostui lohipiirakasta, dippikasviksista ja Jamie Oliverin täydellisistä englantilaista joulutortuista.

Satuin näkemään Jamie Oliverin jouluohjelman, jossa hän teki noita joulutorttuja ja ostin ainekset valmiiksi jo hyvissä ajoin ennen joulua. Olen joskus Lontoon matkallani maistanut mince pieta ja se oli muistaakseni aika kamalan makuista.

Jos kuitenkin Jamie Oliver valmistaa täydellisiä piiraita, niin pakkohan niitä on kokeilla, jos saisi vanhoja ennakkoluuloja karistettua! Ohjeeseen kuuluu filotaikinaa ja voitaikinaa/torttutaikinaa. Täytteeseen tulee mince meatia eli hedelmätäytettä, kuivattuja karpaloita ja klementiinin mehua. 

Filotaikina odottaa täytettä.
Aineksia oli melko reilusti, joten torttutaikinaa kannattaa varata 2 x 500 gramman pakettia. En ollut aikaisemmin käyttänyt filotaikinaa, tämä oli lähikaupan pakastealtaasta löytynyt versio (450 grammaa).

Kaulitsin torttutaikinalevyä hieman isommaksi, laitoin täytteen (mince meat, karpalot ja mehu) ja kiersin rullalle. Laitoin täytettä melko niukasti. Jokaisen rullan leikkasin kolmeen osaan ja sitten voitakinakiekura laitetaan filotaikinan sisälle. Lopuksi piiras voidellaan ja  päälle ripotellaan mantelilastuja. Ohjeen mukaan paistoaika on 200 asteessa noin 25 minuuttia.

Mince pie matkalla uuniin.
Haastavin kohta oli sopivan kypsyysasteen saaminen. Filotaikina tummui nopeasti, mutta voitaikina ja tortun keskiosa jäi raa'aksi. Toista erää pidin 225 asteessa noin 20 minuuttia ja silloin onnistuin saamaan kypsemmän lopputuloksen. Ehkä filotaikinaa olisi pitänyt kääriä vähemmän tortun ympärille.

Lopputulos oli maukas. Mince meat maistui sopivasti, muttei liian pistävästi ja kuten Jamiekin lupaa, tortuista tuli kauniita. Nämä ovat ihan kiva vaihtoehto perinteisille joulutortuille ja samalla tekniikalla voi tehdä luumumarmeladitäytteisiä piiraita.

Englannin kielinen ohje kokonaisuudessaan löytyy tämän linkin alta:
Jamie Oliver's Perfect Mince Pies

Tässä blogissa:

Askartelu (67) Australia (73) Decluttering (2) Decoupage (7) Disney Animator Doll (14) Entistä ehompi (2) Farkku (5) Gluteeniton (7) haasteet (18) Halloween (15) Hiuskoriste (1) Hyväntekeväisyyskäsityöt (5) In English (2) Intialainen (1) Isoäidinneliö (9) Jamie Oliver (3) Joulu (84) Joulukalenteri 2016 (22) Juhlat (26) Juomia (3) Jäätelöt ja jäädykkeet (3) Kakkuja (27) Kasvisruokaa (4) Kaulaliina/huivi (5) Kaupunkiviljely (8) Keijupuutarha (4) Keitto (1) Keitto- ja käsityökirjat (12) Kesäkurpitsa (3) Kierrätysaskartelu (25) Kierrätysompeluksia (27) Kortteja (16) Koruja (2) Kranssi (9) Kurpitsa (7) Kurssilla (10) Lasteni kanssa (12) Leikkiruokaa (14) Leipä (19) Leipäkone (5) Leivonnaiset (63) Leivonnaiset ilman uunia (8) Leluja (31) Lundby (3) Lyhty (1) Magneetti (3) Makeat leivonnaiset (23) Makeiset (21) Materiaalit kiertoon (66) Matkalla (21) Matonkude (11) Mattoja (10) Mekkoja (16) Minimaailma (18) Minun Tanskani (33) Muffinit (26) Muiden tekemät herkut (19) Munaton (2) Muovailu (3) Myskikurpitsa (3) Mökillä (7) Neulotut (60) Nougat (3) Nukenvaatteita (18) Nukkekoti (14) Ompeleminen (40) Origamit (2) Peitto (11) Piha (3) Piha & puutarha (1) Piirakka (11) Pikkuleivät (9) Pikkusuolainen (14) Pinterest (1) Pipoja (22) Poncho (1) Pussukka (7) Puuro (4) Pääruoat (25) Pääsiäinen (17) Raparperi (4) Reseptejä leffoista ja tv:stä (2) Retkellä (5) Retroruokaa (3) Ristipistoja (3) Roolivaatteet (1) Sadonkorjuu (4) Salaatit (10) Salaiset ystävät (28) Salmiakki (1) Siperian Martat (16) Sisätossuja (3) Skräppäys (4) Suklaa (21) Suolaiset piirakat (4) Superfood (4) Säilytys (1) Säilöntä (1) Tilkkuja (1) Tunnustus (4) Tyyny (4) Valokuvat (4) Vanhoista kalentereista (3) Vappu (5) Vauvajuttuja (17) Vauvanruoka (2) Verhot (1) Villa (1) Virkatut (82) Välipalat ja jälkiruoat (25) Ystävänpäivä (4)

Blogiarkisto

Tietoja minusta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...