torstai 30. huhtikuuta 2015

Vapputunnelmaa 2015 ja DIY vappuhuiska

Olen viimeksi juhlinut vappua samankaltaisella intensiteetillä ehkä opiskeluaikoina. Täällähän menee koko viikko vappua viettäessä! Maanantaina oli lasten vappujuhlat meillä ja vappuaattona suomalaiset äidit kävivät juhlistamassa vappua Manlyssä. Lauantaina pitäisi vielä paistaa noin 150 munkkia, kun olemme luvanneet tehdä niitä Suomi-koulun vappupiknikille ja eräisiin vappujuhliin. Ensimmäinen erä munkkeja on jo hävinnyt parempiin suihin.

Tämä munkkien paisto on ehkä konkreettisin tapa, jolla minä voin edistää suomalaista kulttuuria täällä. Ja onhan se myös vähän niin kuin ulkomailla asuvan Siperian Martan velvollisuuskin. Tulee paineita, kun miettii, että meidän leipomat munkit ovat monen lapsen ensikosketus vappumunkkeihin. Onneksi minun mieheni osaa tehdä hyvän pullataikinan. Ostimme jopa rasvakeittiminen kirpparilta tätä tarkoitusta varten, kun en halunnut lähteä kuumentamaan öljyä kaasuliedellä.


Omilla lapsillani oli selkeät sävelet vapun vieton suhteen, vaikka olemme viettäneet aika monta vappua Köpiksessä. Vappuna pitää olla naamiaiset ja koti pitää koristella. Ilmapallot oli helppo löytää, serpenteeniä ja vappuhuiskia vähän vaikeampi. Tein lasteni vappujuhliin muutaman huiskan. Ostin askartelukaupasta puukeppejä ja liimasin niihin silkkipaperia. Se oli yksinkertaista, mutta silti yllättävän haasteellista. Silkkipaperi kannattaa leikata mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Muuttokuorman mukana tänne on eksynyt pari Suomesta ostettua vapppuhuiskaa myös. Ne karistavat paperia paljon herkemmin kuin itse tehdyt versiot. 

Tietyt kokemukset ovat suomalaisille melko kollektiivisia. Pieni kansa ja useimmilla on samat perinteet. Perinteitä on melkein hauskempi vaalia ulkomailla kuin Suomessa. Jos olisin Suomessa, haluaisin kokeilla jotakin uutta, mutta täällä on hauska tehdä perinteisen kaavan mukaan. Vappuillallisella keskustelimme lapsuutemme televisio-ohjelmista. Miten selittää Uuno Turhapuron viehätysvoiman ulkomaalaiselle ja näkikö kukaan koskaan sitä Viljoa?



torstai 23. huhtikuuta 2015

Anzac keksit ja hirmuinen myrsky

Sydneyssä riehui tämän viikon alussa hirmumyrsky. Pari vuorokautta meni sateen, tuulen ja ukkosen keskellä. Meidän perheen kannalta kaikki meni hyvi. Suunnitelmia piti muuttaa tiistain ja keskiviikon suhteen, kun ei voinut mennä ulos. Mies selvisi 20 kilometrin työmatkan autolla myrskyn keskellä ilman suuria ongelmia.

Olen eristänyt ikkunoita käärimällä pyyhkeitä rulliksi ja asettamalla niitä vetoisimpiin kohtiin. Vain lastenhuoneessa oli lämmitin, joten yöpukuna minulla on ollut pitkät kalsarit, fleecehousut, villasukat ja neljä paitaa. Lisäksi siihen vielä pari peittoa päälle. Olen tehnyt jauhelihapiirakkaa, omenapiirakkaa, ruissämpylöitä sekä Anzac-keksejä osittain sen vuoksi, että uuni lämmittää myös koko asuntoa.

Koettiinpa sitten suunnilleen vuosisadan pahin myrsky täällä ollessa. Muutaman kilometrin päässä oli kodeista sähköt poissa tai evakuointivaroitus mahdollisen tulvan vuoksi. Puita oli kaatunut sähkölinjoille, teille, talojen päälle ja ties minne. Manlyn lautta ei kulkenut kovan merenkulun vuoksi ja rannat ovat muutenkin kokeneet kovia. Naapurikuntaan on julistettu poikkeustila. Menee pitkään ennen kuin kaikki tuhot saadaan korjattua.

Myrskyn jälkeen suomalaiset lapset menevät puistoon.

Olen seurannut myrskyn etenemistä enimmäkseen netin kautta. Northern Beaches asukkaat ovat hyvin aktiivisia Facebookissa. Ihmiset tarjoavat toisilleen apua, joku on löytänyt kanan tai kilpikonnan ja etsii sen oikeaa omistajaa, kysellään millä alueella on sähköt ja mitkä koulut ovat auki tai kiinni. Kaikista mieleenpainuvin tiedustelu oli se, kun eräs nainen kyseli onko hänen kotitalonsa jo romahtanut maanvyöryn mukana. On vain ajan kysymys milloin hänen kotinsa oln mennyttä. Näin myös videon, jossa jonkun kotitalo kulkee tulvan mukana.

Palataan nyt kuitenkin vielä niihin pipareihin, jotka ovat muuten todella hyviä. Lauantaina (25.4) on Anzac Day ja tällainen myrsky tuo esiin Aussie spirittiä, niin keksit sopivat hyvin teemaan. Anzac Day on Aussien sotaveteraanien päivä, jolloin muistellaan Gallipolin taistelua. Anzac sotilaat olivat taistelemassa Ottomaanien valtakuntaa vastaan nykyisen Turkin alueella Gallipolissa. Anzac tulee sanoista Australian and New Zealand Army Corps. Tänä vuonna tulee kuluneeksi sata vuotta tuosta kuuluisasta ensimmäisen maailmansodan taistelusta, jossa kuoli tuhansia sotilaita. Anzac-keksejä lähetettiin rintamalle leivän korvikkeeksi. Niistä keitettiin myös puuroa. Alkuperäisten keksien pääraaka-aineet olivat kaurahiutaleet ja siirappi. Kananmunia ei ollut sota-aikaan saatavilla.

Anzac oppini olen saanut lähinnä televisiosta, sillä joka ilta tulee aiheeseen liittyvää ohjelmaa. Lähestysmistapa on hieman erilainen kuin Suomessa itsenäisyyspäivänä Talvisotaa muistellessa, sillä sota ei ole Australiassa taakse jäänyt asia. Maa on lähettänyt sotilaitaan mm.Vietnamiin, Irakiin ja Afganistaniin. Aion sivistää itseäni vielä lisää, sillä lauantaina televisiosta tulee kuuluisa sotaelokuva, vuonna 1981 tehty Gallipoli, jonka pääosassa on mm. nuori Mel Gibson.




Anzac-keksit 
noin 35 kpl

1 cup vehnäjauhoja
1 cup sokeria
1 cup kaurahiutaleita
1 cup kookoshiutaleita
115 g voita
1 rkl (vaaleaa) siirappia
2 rkl kiehuvaa vettä 

1 tl soodaa

Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. 
Yhdistä kuivat aineet.
Sulata voi ja lisää voisulaan siirappia. 
Yhdistä vesi ja sooda, lisää ne voisiirappiseokseen.
Yhdistä kaikki aineet ja sekoita taikinaksi. Lisää hieman vettä, jos seos on liian kuiva.
Tiputtele taikinapalleroita leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle teelusikalla.
 Jätä leviämisvaraa palleroiden väliin.
Paista 10-15 minuuttia tai kunnes keksit ovat saaneet kauniin kultaisen sävyn.
Anna jäähtyä.


Ohje on lehtisestä, joka tuli meille ilmaisjakelun mukana: 
ANZAC. Conmmemorating 100 years of ANZAC spirit.
A Commemorative Newslettter
The Hon Tony Abbot MP
Prime Minister of Australia
Member of Warringah


keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Muumimamma Australiassa

Viime viikonloppuna juhlimme ihastuttavan pienen tyttösen 2-vuotissynttäreitä. Veimme päivänsankarille Muumimamman, jolle olin tehnyt talvivarusteita. Langan ostin Lincraftista. Cleckheatonin Artisan langassa on puolet villaa ja puolet akryyliä. Ihastuin tämän langan sävyihin. Täällä on tarjolla todella paljon akryylilankaa ja on vaikea löytää kunnollista villasekoitetta ainakin Northern Beachesin alueelta. 

Muumithan nukkuvat talviunta, mutta en tiedä, miten mamman keho reagoi maapallon toiselle puolelle muuttoon. Edessä voi olla australialainen taikatalvi. Asuntojen sisälle alkaa jo hiipiä kostea koleus. Toivottavasti Muumimamma pysyy lämpimänä.


Moomins are an essential part of childhood in Finland. The stories of Tove Jansson are well-know to all Finns and they are something we are proud of as a nation. So naturally, Moominmamma is something I wanted to give as a birthday present to a little expat girl.

It's cold in Finland outside but inside it's warm. No matter how cold it get outside. That's why it's a bit hard to get adjusted to living in Australian houses during the colder period of the year. But as a Finn, I rely on wool. As I am writing this, I am wearing wool socks. I have a collection of wool socks with me. All made by my loved ones in Finland. 

So, to help Moominmamma get through the Aussie winter, I made her some clothes. The yarn is from Lincraft. Cleckheaton's Artisan is 50 % wool & 50 % acrylic. I am suprised to find acrylic yarn so popular over here. At least that is what the local shops are offering. In Finland the most popular yarn comes from Novita (only in Finnish or Swedish, sorry!). Novita yarns are sold everywhere and the company has it's own magazine that comes out four times a year. The yarns and the patterns are very easy to find. I am pretty sure that every Finn has a pair of wool socks that have been made from Novita's most popular sock yarn.




maanantai 13. huhtikuuta 2015

Easter break vol. 1

Lapsilla on lomaa per schoolista ja meillä on ollut valtavasti ohjelmaa. Niin paljon, etten ole enää koneen ääreen ehtinyt iltaisin. Lisäksi minulla on virkkausbuumi päällä, ja eihän sitä pysty päivittämään blogia ja virkkaamaan yhtä aikaa.

Oletettavasti vietimme elämämme ainoan australialaisen pääsiäisen, joten yritimme ottaa siitä kaiken irti. Kävin erilaisissa tapahtumissa ja meillä oli hauskaa. Niin hauskaa, että välillä aina kiukutti ja harmitti, mutta sehän kuuluu asiaan. Retkieväiden suunnittelu vaatii tarkkaa harkintaa ja henkilön, joka jaksaa kuoria ja pilkkoa kilon porkkanoita.

Meidän muuttokuorma saapui kiirastorstaina, joten kotona ei paljoa viitsinyt ollakaan, koska epämääräinen sekasotku ahdisti. On ihanaa ja hämmentävää saada omat Suomen kodin huonekalut ympärilleen. Lastenhuone tulvii leluja ja muut kaapit täyttyivät minun käsityövarastoistani. Järjesteltävää riittää vielä pitkäksi aikaa. Nyt pitäisi päästä totetuttamaan kodin sisustamiseen liittyviä käsityöprojekteja.

Kyltti pääsiäispupua varten, niin pupu muistaa käydä meillä-


Best of easter crafts.

Puuttuva palanen: kirpparilta löytyi Animator nukke, Pokahonskas kuten Anni sanoo.
 Ja myös Domino-kokoelmat ovat täydelliset.

Easter Egg Hunt oli kiva kokemus ja lopuksi pääsi vielä kuvaan Easter Bilbyn ja Easter Bunnyn kanssa.

Easter Bunny löysi myös meille kotiin asti.

Tässä blogissa:

Askartelu (67) Australia (73) Decluttering (2) Decoupage (7) Disney Animator Doll (14) Entistä ehompi (2) Farkku (5) Gluteeniton (7) haasteet (18) Halloween (15) Hiuskoriste (1) Hyväntekeväisyyskäsityöt (5) In English (2) Intialainen (1) Isoäidinneliö (9) Jamie Oliver (3) Joulu (84) Joulukalenteri 2016 (22) Juhlat (26) Juomia (3) Jäätelöt ja jäädykkeet (3) Kakkuja (27) Kasvisruokaa (4) Kaulaliina/huivi (5) Kaupunkiviljely (8) Keijupuutarha (4) Keitto (1) Keitto- ja käsityökirjat (12) Kesäkurpitsa (3) Kierrätysaskartelu (25) Kierrätysompeluksia (27) Kortteja (16) Koruja (2) Kranssi (9) Kurpitsa (7) Kurssilla (10) Lasteni kanssa (12) Leikkiruokaa (14) Leipä (19) Leipäkone (5) Leivonnaiset (63) Leivonnaiset ilman uunia (8) Leluja (31) Lundby (3) Lyhty (1) Magneetti (3) Makeat leivonnaiset (23) Makeiset (21) Materiaalit kiertoon (66) Matkalla (21) Matonkude (11) Mattoja (10) Mekkoja (16) Minimaailma (18) Minun Tanskani (33) Muffinit (26) Muiden tekemät herkut (19) Munaton (2) Muovailu (3) Myskikurpitsa (3) Mökillä (7) Neulotut (60) Nougat (3) Nukenvaatteita (18) Nukkekoti (14) Ompeleminen (40) Origamit (2) Peitto (11) Piha (3) Piha & puutarha (1) Piirakka (11) Pikkuleivät (9) Pikkusuolainen (14) Pinterest (1) Pipoja (22) Poncho (1) Pussukka (7) Puuro (4) Pääruoat (25) Pääsiäinen (17) Raparperi (4) Reseptejä leffoista ja tv:stä (2) Retkellä (5) Retroruokaa (3) Ristipistoja (3) Roolivaatteet (1) Sadonkorjuu (4) Salaatit (10) Salaiset ystävät (28) Salmiakki (1) Siperian Martat (16) Sisätossuja (3) Skräppäys (4) Suklaa (21) Suolaiset piirakat (4) Superfood (4) Säilytys (1) Säilöntä (1) Tilkkuja (1) Tunnustus (4) Tyyny (4) Valokuvat (4) Vanhoista kalentereista (3) Vappu (5) Vauvajuttuja (17) Vauvanruoka (2) Verhot (1) Villa (1) Virkatut (82) Välipalat ja jälkiruoat (25) Ystävänpäivä (4)

Blogiarkisto

Tietoja minusta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...