maanantai 30. toukokuuta 2016

Alkukesän herkkuja

Toukokuu alkaa olla lopuillansa. On ollut poikkeuksellisen kivaa säätä ja olen puuhastellut paljon taimien sekä kaupunkiviljelypalstan parissa. Kasvimaalle on istutettu hernettä, lehtikaalia, syötäviä kukkia, kurpitsaa ja salaattia. On ollut mukavaa saada taimia pois takapihan pienestä kasvihuonehyllyköstä palstalle. Kasteluhommia on edessä niin kauan poutasää jatkuu.

Omat raparperit tuottavat paljon iloa. Vuoden ensimmäistä satoa on juhlallista korjata. Keittelin raparperimehua (Valion ohjeella) viime viikonlopun kunniaksi. Siivilöidyt ja keitetyt raparperit laiton vielä piirakan täytteeksi. Olen tehnyt helppoa rahkaraparperipiirakkaa (ohje esim. Marian pieni leipomo -blogista). Maku on tuttu jo omasta lapsuudestani, rahkapiirakka on yksi äitini klassikkoleivonnaisista.

Aluksi aikomukseni oli mennä myymään Siivouspäivänä, mutta päädyimmekin lopulta asiakkaan rooliin. Tuli ostettua taas lisää kaikenlaista pientä kivaa eikä toisin päin! Lapset saivat uusia leluja ja nyt pitäisi taas karsia vanhoja pois. Mutta skeittaavaa koiraa ja Lego Bionicle monsteria meillä ei vielä ollutkaan. Kirjaston poistomyynnistä sai Harry Pottereita 20 sentillä sekä tavutettuja kirjoja luku-uraansa aloittelevaa esikoista varten. Löysin muutaman lyhdyn ja kukkaruukun mökille, pari lasten äänikirjaa automatkoja varten sekä kaksi leffaa, jotka olen halunnut nähdä. Siivouspäivä on todella kiva tapahtuma. Ehkä ensi kerralla sitten olen siellä myymässä.

Lapsilla on uudet pyörät ja he ovat todella innoissaan isojen lasten pyöristä, joissa on kolme vaihdettakin. Itselläni on käynyt taas joku freudilainen lipsahdus enkä ole paikallistanut oman polkupyöräni avainta vielä Australiasta paluun jälkeen. Työmatkapyöräily on edelleen teorian tasolla.

Pelargonia, raparperimehua ja riippahernepuu.

Ukkolaukka

Kitukasviset hyttysen karkottaja pelargonit.

torstai 26. toukokuuta 2016

Ruokamatka Vietnamiin Uudenmaan Marttojen kanssa

Kävin pitkästä aikaa marttamaisella ruokakurssilla. Tarkoituksenani oli ilmoittautua kalankäsittelykurssille, mutta jotenkin vietnamilainen ruoka vaikutti houkuttelevammalta. Aussivuoden aikana oli vietnamilaista ruokaa tarjolla monipuolisemmin kuin täällä kotimaassa. Bok choyta löytyi lähikaupasta, vaikka en sitä kovin usein raaka-aineena hyödyntänytkään. 

Uudenmaan Marttojen kurssi esittely kertoo, että Vietnamin ruokakulttuuri on runsas ja monipuolinen. Sen keittiö on yhdistelmä itämaisia raaka-aineita ja useiden eri keittiöiden vaikutteita. Tuoreet raaka-aineet, runsas yrttien käyttö ja maukkaat kastikkeet antavat ruoille valloittavan tuoksun ja maun. Kurssilla on luvassa raikkaita ja mausteisia vietnamilaisia herkkuja, kuten pho-keitto, riisipaperirullat ja vietnamilaiset täytetyt letut.

Olen joskus aikaisemmin innostunut tekemään vietnamilaisia kevätkääryleitä ja yksi ystäväni on vakuuttunut siitä, että pho-keitto on suunnilleen parasta ruokaa tässä maailmassa. Eli jonkinlaisia vaikutteita vietnamilaisesta keittiöstä olen saanut jo viimeisten vuosien aikana. Kurssin ruokalajit muodostivat ihanan kokonaisuuden, mutta 13 henkilöä teki valmisteluja noin 1,5 tunnin ajan eli aivan arkiruokaa tällainen vietnamilainen ruokajuhla ei ole. 

Minä päädyin parini kanssa tekemään täytettyjä (suolaisia) lettuja, jotka olivat ehkä vähiten onnistunut ruokalaji koko menussa. En syytä tästä meitä tekijöitä vaan ruokalajina nämä versiot letuista olisivat juuri ne, jotka jättäisin tekemättä. Taikinan koostumus ei ollut löytänyt suomalaisessa versiossa parasta mahdollista yhdistelmää.

Pääsin kokeilemaan wonton-nyyttien tekoa ja niiden teko ei ollut niin mystisen hankalaa. Maukas nuudelisalaatti sopisi hyvin juhannuksen grilliruoan kanssa. Pho-keitto maistui jälleen hyvältä ja uskon, että sitä tulee vielä tehtyä kotonakin. Varsinkin sitten kun slow cookerini palaa maailmalta.Nyt se on vielä matkalla Australiasta Suomeen muun muuttokuorman mukana.

Täytyy toivoa kaunista ja lämmintä kesää, niin siemenestä kasvattamani chilitaimet tuottaisivat hyvän sadon. Sitä tarvitaan lähes jokaiseen ruokalajiin. Ja ihan vaan tiedoksi, että olen minä myös menossa sinne kalankäsittelykurssille, sillä pienen poikani mielestä kalastaminen on maailman parasta kesäpuuhaa. Se tuntuu oikeastaan paljon eksoottisemmalta tai vieraammalta kuin tämä kurssi.




maanantai 23. toukokuuta 2016

Keväiset viljelyöverit

Nämä kuvat ovat jo viime kuulta. Kesä tulee eikä tämä blogi pysy perässä. Käsitöihin liittyvä aika on mennyt istutushommissa. Kotona on ollut kevätkylvöjen aika. Nyt taimet ovat jo siirtyneet ulos minikasvihuoneeseen ja osa viljelypalstalleni harson alle kasvamaan. Tänä vuonna kasvatan perunaa, herneitä, kesäkurpitsaa, kirsikkatomaatteja, chiliä sekä Halloween kurpitsaa. Uusia kokeiluja ovat syötävät kukat, maissi ja lehtikaali.

Ostin myös uuden lemmikkibasilikan. Minulla on ollut kaksi rakasta lemmikkibasilikaa aikaisemmin, ensimmäinen kesällä 2004 ja toinen Tanskassa Frederiksbergin keittiön ikkunalaudalla. Lisäksi on ollut suuri joukko huono-onnisia yksilöitä.Tuoreet yrtit ovat mukava piriste ruoanlaitossa ja yritän nyt hyödyntää kaikki pikkuruukuissa ostetut rehut ja laittaa ne uudelleen kasvamaan.

Tämä toukokuu on ollut ihastuttava. Olen ollut suurimman osan 2010-luvun alkukesistä pois Suomesta. Onkohan väliin mahtunut vain vuosi 2014, jolloin pääsin nauttimaan luonnon kukkaan puhkeamisesta kotimaassani. Oman pihan hoitaminen, viljelypalstan kevät puuhat ja mökillä olo tuntuvat luksukselta. Mietin voiko olla mitään ihanampaa? 





keskiviikko 4. toukokuuta 2016

Muistoja menneistä


Löysin Tanskan lippu -serpentiiniä Köpiksen vuosilta. Nyt kun olemme palanneet Eurooppaan, olisi kiva päästä fiilistelmään entiseen kotikaupunkiini. Aika on jo kullannut ne muistot, vaikka Hostrup Haven pienessä leikkipuistossa tulikin vietettyä monta sateista, kylmää ja ankeaa päivää. Minusta on edelleenkin uskomatonta, että kolmesta kuukaudesta tulikin kolme vuotta. Oli ilo elää kaupungissa, jossa pääsi pyöräillen joka puolelle. Konkreettisesti käteen on jäänyt iso kasa kirppareilta ostettuja Danish Design lastenvaatteita ja legoja.

Ja nyt voin ruksata pois bucket listalta Australiaan muutonkin. Check, been there, done that. Tämän reissun suhteen en ole vielä lopullista tilinpäätöstä tehnyt, olen ollut takaisin Suomessa kuukauden ja viimeinen perheenjäsen palasi vasta vappuna. Tällä hetkellä olen niin innoissani Suomeen paluusta, etten vielä tiedä mitä kaikkea tulen Australiasta kaipaamaan. 15 kuukauden poissaolon jälkeen ei huhtikuun viimeisen viikon räntäsateetkaan tuntuneet kovin pahalta. Marraskuussa varmasti harmittaa enkä oikeastaan voi ihan täysillä edes muistella Aussivuottani vielä, sillä silloin tekee mieli itkeä. Oli vaikea lähteä ja jäättää taakse se kaikki, mitä oli kovalla työllä saatu aikaiseksi: sopeutumista, ystävyyssuhteita ja kulttuurishokin kulkeutuminen hyväksymisen vaiheeseen. 15 000 kilometrin välimatka on musertavan pitkä.

Täällä ollaan ja nyt tuli Suomen kesäkin käymään. Aussivuodenkin jälkeen 20 astetta toukokuussa tuntuu melkoisen lämpimältä!




Tässä blogissa:

Askartelu (67) Australia (73) Decluttering (2) Decoupage (7) Disney Animator Doll (14) Entistä ehompi (2) Farkku (5) Gluteeniton (7) haasteet (18) Halloween (15) Hiuskoriste (1) Hyväntekeväisyyskäsityöt (5) In English (2) Intialainen (1) Isoäidinneliö (9) Jamie Oliver (3) Joulu (84) Joulukalenteri 2016 (22) Juhlat (26) Juomia (3) Jäätelöt ja jäädykkeet (3) Kakkuja (27) Kasvisruokaa (4) Kaulaliina/huivi (5) Kaupunkiviljely (8) Keijupuutarha (4) Keitto (1) Keitto- ja käsityökirjat (12) Kesäkurpitsa (3) Kierrätysaskartelu (25) Kierrätysompeluksia (27) Kortteja (16) Koruja (2) Kranssi (9) Kurpitsa (7) Kurssilla (10) Lasteni kanssa (12) Leikkiruokaa (14) Leipä (19) Leipäkone (5) Leivonnaiset (63) Leivonnaiset ilman uunia (8) Leluja (31) Lundby (3) Lyhty (1) Magneetti (3) Makeat leivonnaiset (23) Makeiset (21) Materiaalit kiertoon (66) Matkalla (21) Matonkude (11) Mattoja (10) Mekkoja (16) Minimaailma (18) Minun Tanskani (33) Muffinit (26) Muiden tekemät herkut (19) Munaton (2) Muovailu (3) Myskikurpitsa (3) Mökillä (7) Neulotut (60) Nougat (3) Nukenvaatteita (18) Nukkekoti (14) Ompeleminen (40) Origamit (2) Peitto (11) Piha (3) Piha & puutarha (1) Piirakka (11) Pikkuleivät (9) Pikkusuolainen (14) Pinterest (1) Pipoja (22) Poncho (1) Pussukka (7) Puuro (4) Pääruoat (25) Pääsiäinen (17) Raparperi (4) Reseptejä leffoista ja tv:stä (2) Retkellä (5) Retroruokaa (3) Ristipistoja (3) Roolivaatteet (1) Sadonkorjuu (4) Salaatit (10) Salaiset ystävät (28) Salmiakki (1) Siperian Martat (16) Sisätossuja (3) Skräppäys (4) Suklaa (21) Suolaiset piirakat (4) Superfood (4) Säilytys (1) Säilöntä (1) Tilkkuja (1) Tunnustus (4) Tyyny (4) Valokuvat (4) Vanhoista kalentereista (3) Vappu (5) Vauvajuttuja (17) Vauvanruoka (2) Verhot (1) Villa (1) Virkatut (82) Välipalat ja jälkiruoat (25) Ystävänpäivä (4)

Blogiarkisto

Tietoja minusta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...