Skonssit ovat olleet kokeiltavien leivonnaisten listalla pitkään. Ne tuovat mieleeni Irlannin ja ihanan Dublinin, jossa muutama vuosi sitten tuli nautittua skonssi ja toinenkin, kun mieheni oli siellä töissä. Minä asustelin Suomessa ja kävin kyläilelmässä niin usein kuin vain suinkin pystyin. Voi niitä aikoja, viimeisiä hetkiä ennen kuin saimme lapsia. Sen jälkeen on matkustaminen, shoppailu ja museokäynnit olleet vähän erilaisia, kun pitää huolehtia, että pienet ihmiset viihtyvät.
No mutta tämän kunniaksi pyöräytin pari pellillistä karpaloskonsseja. Nämä olivat herkullisia, erityisesti juuri uunista ottamisen jälkeen. Näistä tuli aika littuskaisia, ensi kerralla teen taikinalevystä paksumman, niin saa paremmin halkaistua ja laittaa täytettä väliin. Skonssit oli helppo ja nopea tehdä.
Karpaloskonssit, noin 16 kpl
8 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
100 g voita
4 dl piimää
2 tl leivinjauhetta
2tl ruokasoodaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
100 g voita
4 dl piimää
3 rkl kuivattuja karpaloita, pieninä paloina
Voiteluun:
1 keltuainen
½ dl maitoa
1 keltuainen
½ dl maitoa
1. Sekoita kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon kylmä voi. Kaada mukaan kylmä piimä ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.
2. Kaada taikina kevyesti jauhotetulle alustalle. Taputtele (tai kaulitse) taikina noin kolmen sentin paksuiseksi levyksi.
3. Tee pyöreitä leipäsiä. Käytä muottina esimerkiksi juomalasia ja nosta skonssit leivinpaperin päälle uunipellille.
4. Sekoita voiteluun tarkoitettu keltuainen ja maito keskenään. Sivele leivonnaiset seoksella.
5. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.
Skonssien ohje löytyi täältä.
Nam! Näyttää herkulliselta.
VastaaPoistaNe olivat kyllä tosi hyviä! Taas sarjassa miksen ole aikaisemmin tehnyt...
VastaaPoistaMmm.. tätäkin versiota voisi kokeilla, etenkin nyt kun mulla on purkillinen clotted creamiä odottamassa :DDD
VastaaPoistaClotted cream vaatii kyllä uunituoreet skonssit!
VastaaPoista