Viime keväänä eräs ystäväni kutsui minut Whole Foods -kokkauspäivään, jossa valmistimme paputortilloja. Whole foodsit olivat suosittuja Köpiksessä asuvien amerikkalaisten ystävieni keskuudessa. En tiedä, mikä on termin suomenkielinen vastine, mutta se tarkoittaa luonnonmukaista, prosessoimatonta ruokaa. Ruoan pitäisi olla luomua, lisäaineetonta ja täysjyväistä. Mahdollisimman pitkälle itse tehty hyvistä raaka-aineista. Tämä kuulostaa hyvältä ja tämänkaltainen ruoka on tietenkin minunkin tavoitteena, vaikka olenkin kiitollinen siitä, että Suomesta löytyy myös kattavasti eineksiä.
En löytänyt ystävältäni saatuja ruokaohjeita, joten sovelsin omat paputortillani sen mukaan, mitä aineksia kaapista sattui löytymään. Maustamisen suhteen minulla on vielä paljon parannettavaa. Keitin papuja kuivatun chilin kanssa, tein avokadomössöä ja tuoresalsaa. Hieman jäi kaivelemaan se, että en tällä kertaatehnyt tortillalettuja itse, vaikka ne on helppo valmistaa. Kaupan täysjyvätortillat eivät kuitenkaan ole whole foodsia. Muistaakseni ainakin niiden rasvanlaatua on arvosteltu jossain vertailussa.
Päivä oli kiireinen, joten tex mex -ateriamme oli valmis illalla klo 23. Papujen keittäminen vaatii hyvää suunnitelmallisuutta. Samalla myös keräsin kesän satoa talteen. Keitin raparperihilloa ja tein mustaherukkakarviaisvispipuuroa. Padat porisivat liedellä samaan aikaan ja mielessä pyöri jo elokuun pimenevät illat.
On muuten kumma, miten mieli ja keho suorastaan janoaa syksyn saapuessa papuja, kurpitsaa yms. raaka-aineita, joiden olemassaoloakaan ei meinaa muistaa valoisempaan vuodenaikaan! Whole food kuulostaa ah niin ihanteelliselta, ehkä joskus vielä jaksan keitellä papuja purkin avaamisen sijaan...
VastaaPoistaSadonkorjuun aika on kyllä jotenkin ihmeellinen!
Poista