Royal Wedding Tea Menu
sitruuna-marenki-piiras
kurkku- ja lohileipiä
häämunkkeja
Løv Organic teelajitelma
Häähuuma alkoi tarttua, kun katselin erilaisia kuninkaallisiin häihin liittyviä ohjelmia. Lisäksi minulta jäi viime kesän ruotsalaiset häät näkemättä, kun olimme tuolloin Lähi-Idässä. Näitä häitä en päästäisi livahtamaan ohitse ilman teekutsuja!
Ihan ensimmäisenä tuli mieleen kaivella Uudenmaan Marttojen Kello viiden tee -kurssin ruokaohjeita. Toiseksi tuli mieleen kaapissa oleva kondensoitu maito, jota haluaisin päästä kokeilemaan ja Banoffee-tortun ohje. Nyt ei kuitenkaan riittänyt aika keittelemään maitoa tuntitolkulla. Testataan tämä torttu siis toisella kertaa.
Kolmanneksi vielä Dubaista ostamani hienot leipämuotit, joita en ole tähän mennessä käyttänyt. Kurkkuvoileivät ovat delfiininmuotoisia. Leipien täyte on voimariinia ja ohuita kurkunviipaleita. Lohileivät ovat dinosauruksenmuotoisia. Näiden leipien täyte on kylmäsavulohta ja maustamatonta tuorejuustoa.
Häämunkit ovat kuorutettuja ja hopeapalloilla koristeltuja munkkeja. Kuorrute syntyi mansikanmakuisesta tomusokerista ja sitruunanmehusta.
"Mutkat suoriksi" sitruuna-marenki piiras on helppo toteuuttaa. Tarvitaan paketti murotaikinaa, purkki lemon curdia ja lisäksi munia ja sokeria marengin valmistukseen. Tässä kuitenkin Uudenmaan Marttojen Kello viiden tee -kurssilta saatu ohje:
Kolmanneksi vielä Dubaista ostamani hienot leipämuotit, joita en ole tähän mennessä käyttänyt. Kurkkuvoileivät ovat delfiininmuotoisia. Leipien täyte on voimariinia ja ohuita kurkunviipaleita. Lohileivät ovat dinosauruksenmuotoisia. Näiden leipien täyte on kylmäsavulohta ja maustamatonta tuorejuustoa.
Häämunkit ovat kuorutettuja ja hopeapalloilla koristeltuja munkkeja. Kuorrute syntyi mansikanmakuisesta tomusokerista ja sitruunanmehusta.
"Mutkat suoriksi" sitruuna-marenki piiras on helppo toteuuttaa. Tarvitaan paketti murotaikinaa, purkki lemon curdia ja lisäksi munia ja sokeria marengin valmistukseen. Tässä kuitenkin Uudenmaan Marttojen Kello viiden tee -kurssilta saatu ohje:
Lemon Meringue Pie
Pohjataikina:
15 g tomusokeria
85 g kylmää voita kuutioina
1 iso munankeltuainen
kylmää vettä
Sitruunatäyte:
3 sitruunan mehu ja hienoksi raastettu kuori
4,5 dl vettä
60 g maissitärkkelysjauhoja
85 g hienoa sokeria
3 isoa munan keltuaista
60 g suolatonta voita, kuutioina
Marenki:
4 isoa munanvalkuaista
220 g hienoa sokeria
2 kukkuraista ruokalusikkaa maissitärkkelysjauhoja
1. Pohjataikina:
Siivilöi kulhon joukkoon jauhot ja tomusokeri. Nypi joukkoon voi, kunnes seos muuttuu pieniksi muruiksi. Lisää munankeltuainen ja vain sen verran vettä (n. 1 rkl), että muodostuu pehemä mutta ei tahmea taikina. Muovaa taikinasta pallo, kääri se tuorekelmuun ja laita jääkaappiin odottamaan 20-30 minuutiksi.
2. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja vuoraa sillä irtopohjainen piirasvuoka, halkaisija 23 cm. Pistele pohjataikinaan reikiö ja laita taas jäähtymään puoleksi tunniksi. Laita uuniin pelti ja lämmitä 190 asteeseen. Aseta piiraspohjan päälle leivinpaperia ja painoksi kuivia papuja. Aseta piirasvuoka uuniin kuumalle pellille ja paista 15 minuuttia. Poista paperi ja pavut ja laita piiras uuniin vielä 5-10 minuutiksi, jotta pohjan pinta kuivuu.
3. Sitruunatäyte: Kiehauta kattilassa vesi ja sitruunankuoriraaste. Sekoita maissitärkkelysjauhoihin sen verran sitruunanmehua, että syntyy tahna ja lisää joukkoon loppu sitruunanmehu. Kaada kiehuvaa sitruunankuori-vesiseosta tärkkelys-mehuseokseen vähitellen koko ajan vatkaten.
Kaada kiisseli takaisin kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Keitä noin 2 minuuttia, kunne kiisseli sakenee. Siirrä kattila pois liedeltä ja sekoita joukkoon sokeri, munankeltuaiset ja voi. Kaada kiisseli piiraspohjalle ja tasoita pinta.
4. Marenki: Alenna uunin lämpötilaa 150 asteeseen. Vatkaa loput munanvalkuaiset kovaksi vaahdoksi. Ripottele vaahtoon noin 1/3 sokerista ja maissitärkkelys,. Vatkaa vielä kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää. Lisää loppu sokeri parissa erässä välillä vatkaten.
Kasaa marenki sitruunatäytteen päälle ja levitä ihan reunoille asti. Nosta haarukalla marengin pinnalle huippuja. Paista uunissa vielä 45 minuuttia, kunnes marenki on hennon ruskeaa.
5. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä, vuorokauden sisällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olen iloinen jokaisesta saamastani kommentista.