Minulla on ollut bageleiden ohje jemmattuna Pirkka-lehdestä vuodesta 1999 asti. Kaikki nämä vuodet bageleiden käyttäminen kiehuvassa vedessä ennen paistamista on tuntunut ylivoimaiselta. Mutta oli jo aika kokeilla tätä ohjetta, eihän se oikeasti niin hankalaa ollut. Noudatin ohjetta muuten paitsi että käytin täysjyvävehnäjauhoja hiivaleipäjauhojen sijaan.
Bageleista tuli hyviä. Vedessä keittäminen teki leivän kuoresta rapean. Keitin kolme bagelia kerrallaan ja mietin, tuleeko ensimmäiseksi keitetyillä liian pitkä odotusaika pellillä ennen uuniin menoa. Leivonnaisista tuli myös melko tiiviitä ja sellaisiahan bagelit yleensäkin ovat. Kun taikina on kohonnut, yksi kappale näyttää suurelta, mutta se litistyy kypsentämisprosessin aikana. Tai siis näin kävi ainakin minun käsittelyssäni.
Bageleista tuli hyviä. Vedessä keittäminen teki leivän kuoresta rapean. Keitin kolme bagelia kerrallaan ja mietin, tuleeko ensimmäiseksi keitetyillä liian pitkä odotusaika pellillä ennen uuniin menoa. Leivonnaisista tuli myös melko tiiviitä ja sellaisiahan bagelit yleensäkin ovat. Kun taikina on kohonnut, yksi kappale näyttää suurelta, mutta se litistyy kypsentämisprosessin aikana. Tai siis näin kävi ainakin minun käsittelyssäni.
Bagelit, 20 kpl
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 tl suolaa
½ rkl sokeria
100 g voita tai margariinia
4 dl hiivaleipäjauhoja
7-8 dl vehnäjauhoja
Pinnalle: esim. unikon- tai seesaminsiemeniä
Keittämiseen: vettä
Sulata voi tai margariini. Liuota hiiva haaleaan veteen. Lisää joukkoon suola ja sokeri. Vatkaa joukkoon hiivaleipäjauhot. Vatkaa taikinaan vähitellen vehnäjauhot, lisää loppuvaiheessa myös jäähtynyt voisula. Vaivaa taikinaa kunnes se irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.
Kohota taikinaa kulhossa liinan alla lämpimässä paikassa n. 20-30 minuuttia. Leivo taikina jauhotetulla pöydällä pitkäksi tangoksi. Jaa tanko 20 palaksi. Pyöritä palat pulliksi ja kohota liinan alla n. 15 min.
Kuumenna isossa kattilassa vesi kiehuvaksi. Paina pullan keskelle reikä peukalolla ja venytä rinkeliksi. Pudota enintään kolme rinkeliä kerrallaan veteen ja keitä n. 30-40 sekuntia. Nosta rinkelit reikäkauhalla pellille leivinpaperin päälle, ripottele päälle siemeniä ja paista niitä 225 asteessa keskitasolla n. 15 min eli kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
Ohje löytyy Pirkan nettisivuilta täältä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Olen iloinen jokaisesta saamastani kommentista.