Päätin testata rukiista pizzapohjaa. Tämä pizza toimi päivällisenä, vaikka se valmistuikin vasta illaksi. Oma rakas taaperoni työllisti kauppareissun jälkeen täysipäiväisesti, niin päädyin heittämään taikina-ainekset leipäkoneeseen.
Googlasin ruispizzataikinan ja katsoin parhaat tulokset. Sovelsin sitten niiden perusteella tuon taikinan. Leipäkoneeni kohotusohjelma kestää 1,5 tuntia, joten ei mitenkään nopeaa toimintaa, mutta saapahan taikinan tekeytymään itsellään. Lisäksi yhdessä lukemassani ohjeessa neuvotaan kohottamaan taikinaa tunnin verran, mikä on myös leipäkoneen kohotusaika.
Googlasin ruispizzataikinan ja katsoin parhaat tulokset. Sovelsin sitten niiden perusteella tuon taikinan. Leipäkoneeni kohotusohjelma kestää 1,5 tuntia, joten ei mitenkään nopeaa toimintaa, mutta saapahan taikinan tekeytymään itsellään. Lisäksi yhdessä lukemassani ohjeessa neuvotaan kohottamaan taikinaa tunnin verran, mikä on myös leipäkoneen kohotusaika.
Leipäkoneeseen meni siis:
2 ½ dl vettä
2 rkl oliiviöljyä
3 dl ruisjauhoja
3 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
2 pussillista (2x11 g) kuivahiivaa
Jauhoina voi käyttää myös 6 dl Myllärin Ruisleipäainesta, jolloin ruis- ja vehnäjauhot ovat jo valmiiksi sekoitettu toisiinsa.
1,5 tunnin jylläämisen jälkeen sitten kaulitaan taikina pellin päällä, lisätään täytteet ja pizza uuniin 250 asteteseen 10–15 minuutiksi.
Jokaisella on varmasti omat mieltymyksensä pizzan täytteiksi, joten niitä ei varsinaisesti tarvitse tässä luetella. Mainostanpahan nyt kuitenkin, että tällä kertaa täytteinä toimivat jauheliha, paprika ja tuoreet herkkusienet. Tuoreet herkkusienet ovat yksi lempitäytteistäni.
Ruispohja toimi hyvin ja aion tehdä sitä jatkossakin. Jos valkoista jauhoa vähentämällä pystyisi saamaan aikaiseksi edes vähän terveellisempää epäterveellistä =).
Lisäys: Olen kokeillut taikinan tekoa myös yhdellä pussilla kuivahiivaa, mutta suosittelen tuota kahden pussin vaihtoehtoa. Taikina nousee hyvin ja pohjasta tulee parempi.
Lisäys: Olen kokeillut taikinan tekoa myös yhdellä pussilla kuivahiivaa, mutta suosittelen tuota kahden pussin vaihtoehtoa. Taikina nousee hyvin ja pohjasta tulee parempi.
eroaako ohje jotenkin jos tekee ilman leipäkonetta? Siis omin pikku kätösin.
VastaaPoistaSorry, kommenttisi oli jäänyt minulta huomaamatta. Ohjeen pitäisi toimia myös ilman konetta!
VastaaPoista